0 votes
ago by (1.0k points)
ψυχολογος Ποια ψυχολογοσ συμβουλοσ σχεσεων αυταξία είναι οι ονλινε ψυχολογοσ καλυτεροι ψυχολογοι τα συμπτώματα Απάθεια στη διαταραχή Αυτοπεποίθηση υπερβολική ανάγκη για ψυχολογοσ online chat αγάπη πανικού; - Πώς θα καταλάβω ότι έχω  Εργαστήριο Ανεξαρτησία διαταραχή πανικού;..."

Κρίσεις Πανικού: Μην πανικοβάλλεστε αντιμετωπίζονται! ψυχολογος

Ποια είναι τα συμπτώματα στη διαταραχή πανικού; - Πώς θα καταλάβω ότι έχω  διαταραχή πανικού;

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος σε κάποια φάση της ζωής του  ή συχνά μέσα στη μέρα με όλα  αυτά που έχει ν’ αντιμετωπίσει. Οι σωματικές αλλαγές που προκαλούνται από το άγχος είναι μια φυσιολογική  αντίδραση του οργανισμού όταν βρίσκεται  σε κίνδυνο ή αγχώδη κατάσταση, προκειμένου  ν’ αντιδράσει στο επικείμενο πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά. Η  κρίση πανικού όμως διαφέρει από  το έντονο άγχος και δεν είναι  απαραίτητο το συχνό και καθημερινό άγχος θα εξελιχθεί σε κρίσεις  πανικού.



Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος  υγείας Αννα Χατζηδημητρίου, η κρίση πανικού παρουσιάζεται ξαφνικά και εκδηλώνεται με επεισόδια έντονου φόβου, τρόμου και ανεξέλεγκτου άγχους. Μοιάζει με κινητή άμμο που κάθε κρίση σε βάζει και πιο βαθειά στο φόβο. Το άτομο που παθαίνει κρίση πανικού αισθάνεται ανήμπορο διότι η κρίση έρχεται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς φαινομενικά κάποιο λόγο.



Το άτομο μπορεί να νιώθει ότι τη στιγμή πριν την κρίση όλα  ήταν επιφανειακά ήρεμα και το αίσθημα του φόβου με τα έντονα σωματικά συμπτώματα εμφανίστηκαν ξαφνικά. Έντονη ταχυπαλμία, αίσθηση πνιγμού, εφίδρωση, ζάλη και τρέμουλο στα  πόδια, είναι μερικά από τα συμπτώματα. Νοιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγχει  τις καλπάζουσες σκέψεις του, ότι δεν σκέφτεται λογικά, ότι  θα πάθει κάτι η υγεία του.



Κατά τις κρίσεις πανικού, αυτά τα σωματικά συμπτώματα παράγουν ψυχικά συμπτώματα, όπως έντονο φόβο, άγχος, πανικό, αίσθημα απώλειας ελέγχου  και επερχόμενου θανάτου.



Το γνωσιακό Μοντέλο που  εξηγεί την Διαταραχή Πανικού



Η εμπειρία που βιώνει το άτομο είναι τρομακτική και νιώθει ότι δεν μπορεί ν’ αποδράσει. Το αίσθημα του επερχόμενου άγχους, ο φόβος να μην ξανάρθει ο πανικός, γεννά φόβο, παγιδεύεται σ’ ένα  φαύλο κύκλο της σκέψης του  και των συναισθημάτων που  έχει για τα σωματικά συμπτώματα. Έτσι μεταφέρει το φόβο στη συμπεριφορά  του, μ’ αποτέλεσμα να αρχίσει να εξαπλώνεται  στις καθημερινές του συνήθειες.



Αυτό οδηγεί στο να συνδυάζει  τα συμπτώματα από τις κρίσεις  με όλο και περισσότερα μέρη, πράγματα που έκανε, αγαπημένες του συνήθειες, μ’ ανθρώπους, κοινωνικές επαφές ή υποχρεώσεις και φτάνει στο σημείο ν’ αρχίζει να τα αποφεύγει συστηματικά. Αν πάλι δεν τ’ αποφεύγει αρχίζει να αναπτύσσει συμπεριφορές προσκόλλησης, δηλαδή κάνει τις συνήθειές του μ’ άλλους τρόπους για να νιώθει ένα ουτοπικό αίσθημα ασφαλείας που τον βοηθάει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.



Και όπως ξαφνικά ήρθε η  πρώτη κρίση πανικού, έτσι κάποια στιγμή, χωρίς ο ίδιος να το έχει αντιληφθεί, ανακαλύπ ΤΕΙ πως έχει σταδιακά εξαπλωθεί σε πολλά κομμάτια της ζωής του, διαταράσσοντας την  ποιότητα ζωής και δημιουργώντας  πολύ συχνά άλλα ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως αγοροφοβία και κατάθλιψη.



Ποια είναι τα συμπτώματα στη διαταραχή πανικού;



Διακριτή περίοδος έντονου  φόβου ή δυσφορίας, κατά την οποία  εμφανίσθηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν  μέσα σε 10 λεπτά της ώρας τέσσερα (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα συμπτώματα:



1.αίσθημα παλμών, ή επιτάχυνση  του καρδιακού ρυθμού



2.εφίδρωση



3.

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Welcome to FluencyCheck, where you can ask language questions and receive answers from other members of the community.
...