Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης ενημέρωσε εγγράφως τη
Βουλή, για το περιεχόμενο και τις προτάσεις της αναλογιστικής μελέτης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής
τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ).
Η αναλογιστική μελέτη του Ταμείου προτείνει μείωση των συντάξεων κατά 60% υφιστάμενων και μελλοντικών συνταξιούχων, τετραπλασιασμό του ασφαλίστρου ή και συνδυασμό των δύο μέτρων και ακόμη τη διερεύνηση ένταξης του Ταμείου σε άλλο φορέα, με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους.
Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη
Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση του βουλευτή Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές) για το μέλλον του Ταμείου και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
Η οικονομική κατάστασηΩς προς την οικονομική κατάσταση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, παρακολούθηση κινητού ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι τα στοιχεία προέρχονται από την έγγραφη ενημέρωση του Ταμείου και δείχνουν ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σήμερα διαθέ
ΤΕΙ κεφάλαια με τρέχουσες αξίες περίπου 220 εκατομμύρια. Η τρέχουσα διάρθρωση κεφαλαίων έχει ως εξής:
- Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (τρέχουσα αξία): παρακολούθηση κινητού 30.804.335 ευρώ.
- Αμοιβαία κεφάλαια (τρέχουσα αξία): 80.763.644,63.
- Μετοχές εσωτερικού (τρέχουσα αξία): 9.948.826,99 ευρώ.
- Καταθέσεις προθεσμίας (ταμειακά διαθέσιμα): παρακολούθηση κινητού 99.800.000 ευρώ.
- Ομόλογα τραπεζών: Απιστία 175.000 ευρώ.
Ως προς τους λόγους που επιδείνωσαν την κατάσταση του Ταμείου, γίνεται επίκληση σε έγγραφη ενημέρωση του Ταμείου στην οποία αναφέρεται ότι αυτοί είναι:
- Τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων των Τραπεζών από το 1998 και μετά, χωρίς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει αποζημιωθεί γι΄ αυτό από τις τράπεζες ενώ αυτό προβλέπεται από το 2005 και εφεξής από τους Ν. 3371/2005 και Ν. 3620/2007.
- Το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ν. 3371/2005 (αλλά και πριν από τον εν λόγω νόμο, δηλαδή από το 1998) σταμάτησαν οι τράπεζες να ασφαλίζουν στο Ταμείο νέους εργαζόμενους με αποτέλεσμα σήμερα το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει περίπου 6.200 ασφαλισμένους και περίπου 5.500 συνταξιούχους).
- Η εισφοροδιαφυγή η οποία έχει αντιμετωπισθεί σε βάρος του Ταμείου από αρκετές τράπεζες.
- Η κατάρρευση όλων των επενδυτικών επιλογών του Ταμείου, λόγω της οικονομικής κρίσης.
- Οι ευνοϊκές καταστατικές διατάξεις που ισχύουν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
Η αναλογιστική μελέτηΟι Διοικήσεις του Ταμείου παρακολουθούν διαχρονικά τους δείκτες βιωσιμότητας του Ταμείου με εκπόνηση των απαραίτητων αναλογιστικών μελετών. Οι εν λόγω μελέτες εμφανίζουν αναλογιστικά ελλείμματα ανάλογα με το σενάριο, τα οποία κυμαίνονται από 450 εκατομμύρια
ευρώ έως και 1 δισ.
ευρώ.
Η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του Ταμείου του έτους 2011 εμφανίζει αναλογιστικό έλλειμμα και όχι ταμειακό και προτείνει:
- Μείωση των συντάξεων κατά 60% υφιστάμενων και μελλοντικών.
- Αύξηση ασφαλίστρου (τετραπλασιασμό) ή
- Προτείνει επίσης τη διερεύνηση ένταξης του Ταμείου σε άλλο φορέα με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους.