Ένα ποντίκι με ανοσία στο επίπονο τσίμπημα του σκορπιού ανακάλυψαν ερευνητές του
πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Όπως επισημαίνουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, Επιλογές τα σαρκοφάγα ποντίκια Onychomys torridus, Στήριξη του πατέρα που ζουν στην έρημο, τρέφονται μεταξύ άλλων με σκορπιούς του είδους Centruroides sculpturatus, γνωστούς για το επώδυνο τσίμπημά τους, που οι
άνθρωποι το παρομοιάζουν με δυνατό χτύπημα από σφυρί.
Το τσίμπημα του σκορπιού της Αριζόνα κανονικά θα σκότωνε κάθε τρωκτικό στο μέγεθος του ποντικού Onychomys torridus, ψυχολογος Γλυφάδα ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καραγιαννησ ψυχολογοσ στο συγκεκριμένο ζώο επιδρά με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Ειδικότερα, αντί να τον προκαλεί, Υπέρβαση εμποδίων το δηλητήριο του σκορπιού μπλοκάρει την αίσθηση του πόνου στο ποντίκι, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων παυσίπονων για τους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν το ποντίκι για να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό να επιβιώνει αλλά και να μην αισθάνεται πόνο από τα αλλεπάλληλα τσιμπήματα του σκορπιού καθώς του επιτίθεται για να τον φάει.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές ανέλυσαν πώς επιδρά το δηλητήριο στα νευρικά κύτταρα (αλγοϋποδοχείς) που μεταφέρουν τον πόνο στον εγκέφαλο του ποντικού.
Τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν τον πόνο στον εγκέφαλο μεταφράζοντας τα ερεθίσματα σε
ηλεκτρικούς παλμούς.
Αυτό επιτυγχάνεται καθώς ανοιγοκλείνουν μικροσκοπικά
Κανάλια ιόντων στην κυτταρική μεμβράνη.
Ένας συγκεκριμένος τύπος καναλιού, το κανάλι νατρίου / καλίου, βρίσκεται στα κύτταρα σε όλο το σώμα και επιτελεί σημαντικές σωματικές λειτουργίες, Επιλογές από την αναπνοή ως τις μυϊκές συσπάσεις.
Κανονικά, το δηλητήριο του σκορπιού επιδρά άμεσα στο κανάλι νατρίου / καλίου στους αλγοϋποδοχείς, δημιουργώντας την αίσθηση του πόνου.
Στη συνέχεια, το εξειδικευμένο κανάλι 1.7 παραλαμβάνει το σήμα του πόνου και το κανάλι 1.8 το μεταφέρει στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, ψυχολογοσ δεν συμβαίνει το ίδιο με το ποντίκι της μελέτης, αφού στο συγκεκριμένο είδος η τοξίνη του σκορπιού λειτουργεί διαφορετικά, τυφλώνοντας το κανάλι 1.8 με αποτέλεσμα να το θέ
ΤΕΙ εκτός λειτουργίας.
Απενεργοποιώντας το μεταφορικό αυτό κανάλι, η τοξίνη μπλοκάρει στην ουσία τον εαυτό της.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αντί να προκαλεί πόνο το δηλητήριο λειτουργεί ως παυσίπονο για τα ποντίκια.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εκτός από το συγκεκριμένο είδος ποντικού στη φύση υπάρχουν αρκετά ζώα που εξελίχθηκαν για να αντέχουν το τσίμπημα του σκορπιού.
Πηγή:
econews.grψυχολογος ψυχολογος Με γιόγκα, φιλιά, ψυχολογος Παλλήνη βόλτες, γλυκά και φαντασία νικήστε το άγχος
Οι ασκήσεις αναπνοής - ή ακόμα και η λήψη μόνο μερικών βαθιών αναπνοών - μπορούν να βοηθήσoυν στη μείωση της έντασης
Οταν αγχωνόμαστε, ορμόνες όπως η κορτιζόλη πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας, ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει, Πλαίσια αναπνέουμε πιο βαριά (χρειαζόμαστε περισσότερο οξυγόνο) και τα αιμοφόρα αγγεία μας συστέλλονται. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους για να μετριάζουμε το άγχος μας. Να 20τρόποι για να χαλαρώσουμε όταν είμαστε αγχωμένοι:
1. ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΗ ΒΟΛΤΑ Κάθε βόλτα μας βοηθά να καθαρίζουμε το κεφάλι μας και να ενισχύουμε τις ενδορφίνες (οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους). Σε χώρους πρασίνου το σώμα μας μπορεί και έρχεται σε κατάσταση διαλογισμού χάρη στο φαινόμενο «ακούσια προσοχή», το οποίο κρατά την προσοχή μας αλλά ταυτόχρονα μας επιτρέπει τον προβληματισμό.
2.