Ντετέκτιβ Περί τις 188 επιχειρήσεις Α.Ε. ή ΕΠΕ εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της Ο Ρόλος των Ντετέκτιβ Μαγνησίας μέσα σε μία διετία. Πρόκειται για επιχειρήσεις που απιστία στην πλειοψηφία τους, απιστία ποσοστό 56%, παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου βρισκόταν ήδη στην"
Περί τις 188 επιχειρήσεις Α.Ε. ή ΕΠΕ εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της Μαγνησίας μέσα σε μία διετία. Πρόκειται για επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους, ποσοστό 56%, βρισκόταν ήδη στην επικίνδυνη περιοχή για πτώχευση ήδη από το 2010.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
Αμεσα και σύμφωνα με τους ισολογισμούς που έχουν καταθέσει έως και το τέλος του 2012, ένα επιπλέον 10% των εναπομείναντων 206 επιχειρήσεων κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό -άνω του 90%- με λουκέτο.
Τα παραπάνω στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα 375 επιχειρήσεων της Μαγνησίας, παρουσιάστηκαν χθες, στο πλαίσιο ημερίδας για τη «Βιωσιμότητα, Εξυγίανση και Ανάπτυξη της επιχείρησης σε περίοδο απόλυτης ύφεσης», που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Η έρευνα
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία FBS. Αφορά σε σύνολο 375 επιχειρήσεων ΑΕ ή ΕΠΕ που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς για τα έτη από 2010 έως 2012.
Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας και καθηγητή οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Καμπούρη, από το σύνολο του δείγματος, 188 επιχειρήσεις κλείδωσαν λουκέτα. Η πορεία για το 56% των επιχειρήσεων που πλέον δεν υπάρχουν ήταν μάλιστα προδιαγραμμένη δύο χρόνια πριν, με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία.
Πρόκειται κυρίως για τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον ορεινό όγκο του Πηλίου. Η οικονομική κρίση και η δραματική συρρίκνωση του εγχώριου τουρισμού, φαίνεται ότι οδήγησαν σε λουκέτα τις επιχειρήσεις, όπως εκτίμησε ο κ. Καμπούρης.
Ακόμη όμως και για αυτές που έμειναν, ο κ. Καμπούρης, προβλέπει νέα λουκέτα. Περίπου το 40% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε κίνδυνο, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό.
Ενα ποσοστό της τάξης του 10% των εναπομείναντων 206 επιχειρήσεων του δείγματος της έρευνας, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για ένα επιπλέον 8% μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το 15,5% ετοιμάζεται να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης. Ανάγκη χρηματοδοτικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης διαφαίνεται για το 12% των επιχειρήσεων, ενώ ένα επιπλέον 15% των επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως μέσου κινδύνου.
Μόλις το 6,8% των επιχειρήσεων του δείγματος έχει πολύ καλές επιδόσεις και άριστη κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ καλές προοπτικές διαφαίνονται για ένα επιπλέον 8,3% των επιχειρήσεων. Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η πορεία για επιπλέον 12% των επιχειρήσεων.
«Το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δυσοίωνο. Δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα που να δημιουργεί ελπίδες ότι το τοπίο θα αλλάξει. Το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ρευστό και στον κατήφορο που έχει πάρει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν φαίνεται τέλος», υποστήριξε ο κ. Καμπούρης.