0 votes
by (180 points)

В русенското горско стопанство такъв няма и не можем да събираме недървесни продукти, въпреки че сме си платили", каза пред БТА Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години. Според тях патантен данък не е оправдан и справедлив спрямо физическите лица, изкарващи прехраната си с добив на недървесни горски продукти, гъби и трюфели, посочва БТА. Те допълват, че освен заплащането на данък събирачите на недървесни горски продукти и гъби задължително трябва да заплащат позволително на собствениците на териториите, в които работят. Сдруженията на ловци на трюфели заявяват в позиция, изпратена до медиите, че застават твърдо зад искането да бъде запазен досегашният модел на облагане на приходите от добива на диворастящи гъби и трюфели, билки, лечебни растения. Хората не могат да усетят миризмата на заровени трюфели, но това не е така за много животни. Според позицията, натоварването с плащането на патентен данък и съпътстващите го други разходи ще обезсмисли извършването на въпросните дейности и ще остави хиляди изхранващи се от този вид дейност без прехрана, а това са предимно лица от райони с трайна безработица. Според него са договорени възможно най-низките плащания за момента. В момента в северната ни съседка активно се работи върху създаването на законодателна рамка, която да регламентира режима за добиване на трюфели.


mini tarta de chocolate decorada con bolas de chocolate - трюфели пазарджик fotografías e imágenes de stock Добавката на трюфели към обикновения омлет, паста, сос за месо или салатени дресинги е достатъчно, за да извиси ястието. А един шокоманиак определено има на какво да се зарадва в столицата й Брюксел. Готовите бонбони се прибират в хладилника за още един час. Срокът за становища и коментари по законопроектите е един месец. Самата търговия също ще бъде лицензирана от специални изкупвачи, а транспортирането на трюфелите ще става с електронни превозни билети по подобие на търговията с дървесина. "Това е най-добре за всички търсачи, защото някои ходят във всички градове в България и трябва да се плаща на всяко едно горско стопанство", обясни Терзиева. Тази позиция идва като резултат от публикуваните по-рано тази седмица от Министерството на финансите за обществено обсъждане законопроекти за изменение и допълнение на данъчните закони. Те заявяват, че вследствие на незаинтересоваността от страна на държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите имат намерение до една седмица да пристъпят към организиране на ефективни протестни действия с цел да защитят съществуването на поминъка си. При събиране на трюфели, в зависимост от валежите, събирачите на този вид гъба преминават от една община към друга. Когато си донесете подземната гъба у дома, я подсушете с домакинска хартия и след това с нежна четка, без да наранявате повърхността ѝ, почистете полепналата пръст.

A pile of gently washed Oregon carrots

Освен това редица негодни за консумация и отровни видове се наричат други родове. Шоколадовите трюфели са традиционен десерт, приготвян за любимия. За основно ястие, гостите ще избират между Ризото с пармезан, Пържени яйца, Телешки скалопини или Талиатели ала Албезе, подправени с ароматната гъба, а за десерт - ванилов сладолед с бели трюфели. Миналата година лешниците са вървели на борсата от 3 до 7 евро за килограм, а трюфелите между 200 и 800 евро, в зависимост от вида им. Може да бъде открит между месеците септември и октомври, но само истински майстор-познавач може да уцели най-добрия момент за това. Характеризират с много силна миризма, която се развива само след узряване. От изброените продукти към гозбите се добавя съвсем малко количество, ето защо джобът на средно статистическия българин може да си позволи да олекне еднократно в името на глезнята или опитът на нещо ново. Уред за Търсене на Трюфели … Смесете шоколада със сметаната, разбъркайте добре и приберете сместа в хладилника за 2-3 часа.


Това каза за „Агрозона" Николета Симон, Tuber Albidum pico експерт в отглеждането на фиданки микоризирани със спори на трюфели.

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Welcome to FluencyCheck, where you can ask language questions and receive answers from other members of the community.
...