0 votes
ago by (400 points)
Μάρκετινγκ Μάρκετινγκ Παρά το γεγονός ότι Κοινωνικά Δίκτυα το επάγγελμα απελευθερώθηκε θεωρητικά, Digital Marketing μέχρι σήμερα μόνο 50 νέες άδειες έχουν εκδοθεί - Σε Λογισμικό κατά Παραγγελία Βουλγαρία και Γερμανία «μετανάστευσαν» οι ιδιοκτήτες φορτηγών..."

Η «κλειστή» απελευθέρωση των μεταφορών Μάρκετινγκ

Παρά το γεγονός ότι το επάγγελμα απελευθερώθηκε θεωρητικά, μέχρι σήμερα μόνο 50 νέες άδειες έχουν εκδοθεί - Σε Βουλγαρία και Γερμανία «μετανάστευσαν» οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Ακούγεται παράδοξο, πλην όμως αληθινό: Να «ανοίγει» ένα επάγγελμα, αλλά επι της ουσίας να παραμένει κλειστό. Ο λόγος για τον κλάδο των μεταφορών όπου αν και τον Ιούλιο του 2010, δύο μόλις μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα, η απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης είχε παραλύσει την Ελλάδα και είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ειδησεογραφίας, όπως όλα δείχνουν το επάγγελμα τυπικά άνοιξε αλλά ουσιαστικά εξακολουθεί να παραμένει κλειστό.



Όπως αποκαλύπ ΤΕΙ το capital.gr τα τελευταία χρόνια δεν εκδόθηκαν παρά μόνο 50 νέες άδειες για την εκτέλεση χερσαίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών.



«Και αυτές οι 50 άδειες αγοράστηκαν από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο και προχώρησαν στην επέκταση του έργου τους. Η ελληνική αγορά οδικών εμπορευματικών μεταφορών έχει διαλυθεί, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης ελέγχων και της ύπαρξης αθέμιτου ανταγωνισμού. Έτσι κανείς δεν επιδιώκει να μπει στον κλάδο. Εάν η Πολιτεία επιθυμούσε πράγματι να βοηθήσει τους αυτοκινητιστές θα θεσμοθετούσε τη χορήγηση επιδοτήσεων» σημειώνει στο Capital.gr ο Απόστολος Κενανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος που υπήρξε από τους υπέρμαχους της απελευθέρωσης του κλάδου.



Μάλιστα, σε χθεσινή σύσκεψη με στελέχη της τρόικας, ο κ. Κενανίδης παρουσίασε τα προβλήματα του κλάδου. Το βασικότερο από αυτά είναι το υψηλό κόστος του συνδυασμένου μεταφορικού έργου, τμήμα του οποίου εκτελείται μέσω ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.



«Το δρομολόγιο Αθήνα – Ιταλία  στοιχίζει στον Έλληνα μεταφορέα 620 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τους Βούλγαρους ή τους Τούρκους διαμορφώνεται στα 360 ευρώ» σημειώνει.



Σύμφωνα με τους αυτοκινητιστές, μεγάλη «πληγή» του κλάδου είναι η εκτέλεση παράνομων μεταφορών από αλλοδαπούς επαγγελματίες που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά ή δηλώνουν προϊόντα διαφορετικά από αυτά που μεταφέρουν.

Οι μεταφορείς «μεταναστεύουν» στη Γερμανία και στη Βουλγαρία





Την ίδια στιγμή, σταδιακά από το 2008 έως σήμερα των 60% των φορτηγών αυτοκινήτων από τα συνολικά 35.000 που ήταν καταγεγραμμένα το 2010 στην ομοσπονδία έχουν αποσυρθεί. Αιτία; Η μείωση της ζήτησης για μεταφορές από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την καθίζηση του εγχώριου μεταφορικού έργου.



Σύμφωνα με τον κ. Κενανίδη, σημαντικό μέρος των μεταφορέων έχουν κατευθυνθεί στη Γερμανία και τη Βουλγαρία, με τη γειτονική χώρα να φιλοξενεί περίπου 7.000 φορτηγά οχήματα.  

Η ανάπτυξη που δεν ήρθε ποτέ





Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ (2010), η απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών θα δημιουργούσε όφελος για την οικονομία ύψους από 700 εκατ. ευρώ έως 1,5 δισ. ευρώ, Ταυτόχρονα, θα μείωνε τα κόμιστρα (1,5%-2,5% ετησίως) και το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2 έως 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Welcome to FluencyCheck, where you can ask language questions and receive answers from other members of the community.
...